Mayil Publishing House

Mayil uitgeverij

Levensverdieping en wijsheid van MORYA

Mayil publicaties

Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf

Geert Crevits
Tweede druk - 168 blz. - hardcover, gebonden
ISBN 978-90-75702-27-9
22 €

Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf

Meester Morya zegt:
“Denk niet dat je fouten maakt wanneer je geen liefdevolle aandacht kan geven aan jezelf en aan anderen. Het is een leerproces en ook daarin is het nodig geduld te kunnen hebben.
Als je liefde vraagt, zal je liefde krijgen. De liefde is in je eigen hart aanwezig, maar je moet ze ontdekken. Dat wil zeggen dat je de energie toelaat te stromen en ontdekt dat je de liefde altijd in je hart hebt en tot uitdrukking moet brengen."

Het boek ‘Vertrouwen in jezelf’ van Morya is (net als boek 1: ‘Bewust handelen’) een boek dat bij uitstek praktisch gericht is. Met eenvoudige oefeningen zoals ‘breng de gedachten naar je hart’ krijg je effectieve hulpmiddelen in handen om je gedachten, je gevoelens, je twijfels de baas te kunnen en eraan voorbij te gaan. Wanneer je de woorden van Morya leest, kom je in een stroom van inzicht terecht, die de kracht heeft om je tot jezelf te brengen, tot je hart en tot de rust en klaarheid in jezelf. De opdracht is om deze innerlijke klaarheid te allen tijde te kunnen bewaren, ook als je leven uiterlijk moeilijk en onrustig is. Door de eenvoudige handvaten die Morya aanreikt, toe te passen in je leven, ga je stap voor stap werkelijk vooruit in de richting van een beter, bewuster en vreugdevoller leven.

Kijk binnenin

De “Morya Wijsheid” boeken maken deel uit van een reeks, maar kunnen zonder problemen elk op zich gelezen worden.

Erratum: Er is een foutje geslopen in de tweede druk van Morya Wijsheid 4 (hardcover versie). Op blz. 151, in het midden van de tweede paragraaf is de correcte zin: "Je komt bijvoorbeeld met mensen in contact waar je precies datgene nodig hebt wat je hebt gevraagd ... Dat is de liefde."

Morya Wisdom 4: Trust in yourself

Morya Wijsheid 4 is de heruitgave van het boek “Levensverdieping 4: Vertrouwen in jezelf”
Het werd in het Engels uitgegeven als “Morya Wisdom 4: Trust in yourself

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Een aantal stukken tekst uit Morya Wijsheid 4 vind je ook als werkpunt, oefening of meditatie terug in het "Morya Wijsheid Basiswerkboek"

Hoofdstukken in Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf

  • 1 - De twijfel overstijgen
  • 2 - Bidden
  • 3 - Vrede maken
  • 4 - Een vraag over gevoelens
  • 5 - Een vraag: “Wat is meditatie?”
  • 6 - De wil om liefdevol te zijn
  • 7 - De anderen en ik
  • 8 - De juiste levenshouding
  • 9 - Je kan jezelf realiseren

Enkele citaten uit Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf

“Iedere keer dat je voor jezelf twijfelt aan bepaalde dingen, hou dan rekening met deze twijfel. Schuif hem niet onmiddellijk weg, want door de twijfel heen komt er een oplossing in je bestaan. Wanneer je twijfelt aan bepaalde dingen, onderzoek dan deze twijfel in alle mogelijke richtingen. Ga op zoek naar het waarom en wat ermee aan de hand is. Ga ook na hoe dikwijls je twijfelt, want dat wordt wel eens vergeten.”
“Soms heb je de neiging om extra moeite te doen om de kwaadheid van anderen af te weren maar dat hoef je absoluut niet te doen. Wie kwaad is, is kwaad. Kijk daar even naar, het kan zijn dat je het zelfs leuk vindt. Observeer de manier waarop die ander kwaad is en hoe lang het zal duren. Dergelijke spelletjes mag je jezelf permitteren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je die ander irriteert met je gedrag, maar blijf rustig en kijk, observeer alsjeblieft.”
“... Dit is allemaal mooi gezegd, maar in de werkelijkheid van je bestaan kan het er soms verschrikkelijk aan toe gaan. Je ziet het niet, je kan het niet aanvaarden, niet ondervinden en je weet wel dat je ergens staat maar je weet niet waar. Je voelt dat je ergens naartoe moet maar je weet niet waar naartoe. Dergelijke ellendige toestanden komen meer voor dan je denkt. Heel veel mensen zien er van buiten zelfverzekerd uit, maar vanbinnen zijn ze dit absoluut niet en weten echt niet waar ze staan.”
“Iedere keer dat je verwonderd bent over bepaalde dingen, hetzij over bidden, hetzij over het Goddelijke, hetzij over bloemen, hetzij over de pracht van een kind, hetzij over je medemens of wat dan ook, is dat een schok, is dat een openheid die in je bestaan komt. Want het denken is meestal sluitend. Wanneer je denkt, dan wil je ook dat alles aan elkaar hangt, wil je een gesloten geheel. Door het denken kan je voortdurend in een gesloten circuit bezig zijn en kan het zijn dat je daar niet uitkomt. Sommige mensen zien alleen wat ze denken en nemen ook alleen aan wat ze denken. Wat ze denken is juist, vinden ze. En wat de anderen anders denken, vinden ze dan niet juist. Vandaar dat het dikwijls botst tussen mensen”
“En naarmate de mens zijn eigen doel begrijpt, zal hij zien dat dit afwijkt van het doel van de ander. Je moet geen vrede willen maken door eenzelfde doel na te streven, maar door te kijken naar de verschilpunten die er zijn en deze verschilpunten te aanvaarden en door te lichten. Wanneer je naar mensen kijkt, probeer dan hun verschillende elementen en verschillende visies bij elkaar te brengen. Wat er ook is van verschil, maak het duidelijk voor elkaar. Dus je moet met elkaar kunnen spreken op een manier dat je de verschilpunten naar voren laat komen en kan zeggen: “Hiermee ben ik bezig. En waarmee ben jij bezig?” Als je dan de ander laat uitspreken en zichzelf laat zijn, zal je meer begrip krijgen voor zijn standpunt.”
“Als je in je gevoelens zit, kan je dingen bemerken in je eigen leven die belangrijk kunnen zijn, maar uiteindelijk mag je geen slachtoffer worden van je gevoelens. Want als je in de gevoelens zit en mensen komen naar je toe, dan kan het wel eens zijn dat ze met je gevoelens spelen, en dit is gevaarlijk. Het is belangrijk dat je dit durft te zien. Besef goed, als mensen met jouw gevoelens spelen, dat ze dit niet mogen doen. Het zijn jouw gevoelens, wat betekent dat je zelf de teugels in handen houdt, zelf het stuur van je gevoelens vasthoudt.”
“Als je naar de diepte van de medemens kan kijken en tot het besef kan komen dat hij een goddelijk wezen is, dan kijk je naar de essentie. Dan kijk je naar de diepte en niet naar de oppervlakte van dat waarmee hij bezig is. Dan beschouw je de oppervlakte als een stukje van de weg en zie je dat hij in een evolutie, in een groei zit en besef je ook waar hij naar aan het zoeken is. Want de mensen, onvolmaakt als ze zijn, zijn voortdurend aan het zoeken naar iets; naar een begrip, naar hoe ze het moeten doen, waar ze van kunnen leven, welke kwaliteiten ze best in hun leven inbouwen, door welke ervaringen ze allemaal heen moeten gaan in het bestaan enzovoort. En daar kan je hen bij helpen. Want je kan dan zien wat ze tekortkomen in hun bestaan om het geluk te vinden.”
“Genegenheid naar anderen toe moet je soms inperken. Het is soms noodzakelijk dat je tegen jezelf durft te zeggen van: “Kijk, nee, het kan niet, op dit moment kan het niet.” Durf genegenheid zien als iets wat gemeten wordt. Het is niet zo dat je grenzeloos genegenheid aan iedereen hoeft te geven, nee.”
“De mens denkt, als hij of zij iets geleerd heeft, dat hij onmiddellijk klaar moet staan voor anderen om dat onmiddellijk in praktijk te brengen. Nee, wees voorzichtig, durf ook traag te zijn, maar ga toch door, geef niet op. Het is zoiets als een weg afleggen. Blijf stapje voor stapje in de richting gaan die je gekozen hebt en waarvan je weet: ‘kijk, dat betekent iets voor mij.’ In die zin moet je proberen jezelf te volgen. Volg je intuïtie, het diepste van jezelf, je hart en weet dat je daarmee iets doet wat belangrijk is.”
“Maar het is een lange, soms eenzame weg in het begin want je weet niet waar je mee bezig bent. Daarom geef Ik de beschrijving. Zo kan je in jezelf voelen wat er gebeurt”
“Je kan jezelf enkel overstijgen door meer en dichter bij jezelf te komen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig maar dat is het niet.”
“Maak je geen zorgen. Ga niet tekeer als een student die alles uit het hoofd probeert te leren. Dit heeft geen enkele waarde, geen enkele zin. Het is het leven zelf dat voor de liefde open moet komen. Stilletjes aan zal de nadruk gelegd kunnen worden op bepaalde dingen die belangrijk zijn in je leven. Dit gaat vanzelf. Het is werkelijk niet zo dat je je moet inspannen. Het is best op een ontspannende wijze bezig te zijn met deze dingen.”

Morya.org Ontdek nog andere fragmenten en citaten uit "Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf" op Morya.org

Bezoek Morya.org

Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf

Morya Wijsheid 4: Vertrouwen in jezelf

Geert Crevits
Tweede druk - 168 blz. - hardcover, gebonden
ISBN 978-90-75702-27-9
22 €

Bestel Wijsheid 4

Andere boeken uit deze reeks

Morya Wijsheid 2: De weg van eenvoud Morya Wijsheid 3: God woont in je hart Morya Wijsheid 5: Het woord in de stilte Morya Wijsheid 6: Ontmoeting met Engelen Morya Wijsheid 7: De grote ontdekkingsreis

 

Terug naar boven Terug naar alle publicaties